donderdag 15 januari 2009

Biobrandstof schadelijk?

Eigenlijk zijn we gewend alleen positieve geluiden te horen over biobrandstoffen die gewonnen worden uit bijvoorbeeld sojabonen en mais. Maar het verbouwen van deze gewassen heeft ook een schaduw zijde.

Meestal zijn gewassen voor biobrandstof genetisch gemanipuleerd. Het effect hiervan is nog onbekend. Het op grote schaal verbouwen van gewassen voor bio-energie zorgt ook voor monoculturen, vooral in landen met veel tropisch regenwoud zijn de gevolgen groot voor het klimaat. Het succesvol verbouwen van deze gewassen lukt namelijk alleen met landbouwgif. Kleine boeren worden ook vaak gedwongen tot onteigening om zodoende plaats te maken voor teelt op groote schaal.

Basel Soja
Om de ontbossing tegen te gaan wordt er gewerkt aan een duurzamere sojaboon, de Basel Sojaboon. Daarnaast is The round table of Responsible soy opgericht. Dit is een initiatief vaan een aantal groote organisaties en banken ter ondersteuning van duurzame sojateelt. Nederlandse soja coalitie ondersteunt ook dit initiatief.

Verwerkingsfabrieken
Gebleken is dat een handvol multinationals die eveneens de dienst uitmaken in de (genetische) landbouw, de chemische industrie en de handel in sojabonen de oorzaak zijn van de ontbossing en de stijgende voedselprijzen. Doordat het importeren van bewerkte sojabonen duurder is dan onbewerkte bonen, worden de sojabonen onbewerkt de EU ingevoerd. En 'dankzij' hoge subsidie is het rendabel om verwerkingsfabrieken te bouwen in de EU, waardoor je de gebieden die het nodig hebben werkgelegenheid ontneemt.

Om de hulzen van de sojabonen te verwijderen wordt het giftige oplosmiddel hexaan gebruikt. En als je dan bedenkt dat Nederland na China het grootste importland is van sojabonen, kun je verwachten dat wij ook een grootafnemer zijn van hexaan.

Een deel van de hexaan vervliegt en komt in de atmosfeer, een deel blijft achter in het uiteindelijke product. Men is nog opzoek naar een milieuvriendelijker oplosmiddel.

Ieder voordeel heeft z'n nadeel?

Bron: sync.nl

Geen opmerkingen: