maandag 29 december 2008

Duitse arrogantie

De grootste automobieltoeleverancier Bosch voorspelt dat we zeker nog 20 jaar volop de verbrandingsmotor zullen gebruiken, aldus de directeur Bernd Bohr van Bosch.

Hij verwacht ook dat de verbrandingsmotoren nog zeker 18% zuiniger kunnen worden, natuurlijk met hun onderdelen. Ook vindt hij de aandacht voor elektromotoren overdreven, want hij vindt dat er nu al een bepaalde verwachting wordt gecreeerd bij de consument dat we spoedig allemaal met elektromotoren kunnen rijden.


Het mag duidelijk zijn dat Herr Bohr graag voor eigen parochie predikt en graag hun omzet voor de komende jaren wil veilig stellen.

Als laatste geeft Bernd Bohr nog aan dat er een nieuwe trend zal ontstaan voor goedkope kleine auto's die geen luxe hebben, maar puur de basisonderdelen zullen bevatten om van A naar B te komen.

In het artikel van auto-motor-und-sport.de is op te maken dat Bosch niet zeer aktief mee werkt aan het groener maken van de auto-industrie en ik kan me zelfs voorstellen dat ze deze ontwikkeling zelfs trachten te vertragen.

zaterdag 27 december 2008

Consument moet geduld hebben


Al eerder schreven we dat de energiekosten fors stijgen. Ondanks dat de olieprijzen sterk zijn gedaald hebben de energiebedrijven de prijzen verhoogd. Om de gasprijs stabiel te houden wordt 1 keer per half jaar de prijs vastgesteld.

Volgend jaar op 1 juli 2009 wordt de nieuwe gasprijs vastgesteld. Hiervoor wordt gekeken naar de gemiddelde prijs van olie in de voorgaande periode die loopt van november tot en met april. Tot nu toe zijn de maand november en december gunstig verlopen.

Tot nu toe is de olieprijs vanaf afgelopen zomer tot nu toe gedaald van $ 147 per vat tot minder dan $ 40. Veel verder kan de prijs niet meer dalen, dus moeten we hopen dat deze lage prijs stabiel blijft. Maar als we een strenge winter krijgen of de politieke situatie in de olieproducerende landen verandert ongunstig kan de prijs net zo snel weer stijgen.

Overigens wordt verwacht dat de gasprijs op langere termijn sowieso zal stijgen. De gas voorraden raken langzaam op en het nieuw winnen van gas wordt duurdere. Hiervoor heeft Premier Poetin van Rusland reeds gewaarschuwd.

In de nabije toekomst kunnen we ook op de Nederlandse markt meerdere aanbieders van gas verwachten. Wellicht dat deze concurrentie de prijs laag kan houeden.

zaterdag 20 december 2008

Energieprijs stijgt! Hoe is dit mogelijk??

Recent hebben we nog geschreven dat de energiekosten zullen dalen in 2009 en dan verschijnt nu het nieuws dat ze juist stijgen, terwijl de olieprijs blijft dalen. Hoe kan dit? Moet Bos ingrijpen?

Per 1 januari gaat de consument zelfs fors meer betalen:

Essent: +9% voor gas en stroom
Eneco: +15% voor gas en +20% voor stroom
Nuon: +11% voor gas en +22% voor stroom

Dit betekent dat de consument al gauw 100 euro tot zelfs 190 euro per jaar meer gaat betalen.

Olieprijs vs Energiekosten
De laatste maanden is de olieprijs gezakt van 147 dollar per vat tot onder de 40 dollar. Omdat de energiekosten gekoppeld zijn aan de olieprijzen zou je dus ook verwachten dat de energiekosten gaan dalen. Maar omdat de energieprijzen voor 2009 eerder dit jaar al zijn vastgesteld toen een vat olie nog zo'n 140 dollar kostte gaan we dus fors meer betalen.

Dit zorgt nu voor een hele vreemde situatie waarin de consument het al moeilijk heeft door de kredietcrisis en de energiebedrijven nu juist bakken met geld extra gaan verdienen door extra hoge energiekosten door te berekenen aan de consument.

Pas halverwege 2009 wordt verwacht dat de gasprijs zal dalen, maar dit duurt voor velen wellicht te lang. Moet de politiek ingrijpen?

Bron: Telegraaf

donderdag 4 december 2008

Benzineprijzen hebben gunstige invloed op de inflatie

De brandstofprijzen blijven dalen. Dit drukt de inflatie volgens het CPB (Centraal Planbureau). De inflatie daalde in november 0,5% naar 2,3%.

De benzineprijzen zijn bijna 10% gedaald in november ten opzichte van oktober. De grootste daling sinds 30 jaar. De olieprijs is sinds de piek deze zomer van bijna 150 dollar per vat gedaald naar ongeveer 45 dollar per vat.

Door een stijging van de tabaksaccijns werd de daling van de inflatie helaas wat gedempt. Oftewel onze regering werkt niet echt mee.

Consument profiteert
Al met al is het goed nieuws voor de consument. Een lagere inflatie betekent minder stijging van de prijzen en waarschijnlijk zullen de prijzen zelfs flink dalen. Omdat de consument wacht met dure aankopen hebben bedrijven en winkels minder inkomsten. Verwacht wordt dat zij hun prijzen flink zullen verlagen. Experts verwachten dat vooral de prijzen van tweedehands auto's en nieuwbouw woningen flink zullen dalen.

Bron: Telegraaf

zaterdag 29 november 2008

Lagere benzineprijzen verhoogt de koopkracht in 2009

Minister Bos verwacht dat de koopkracht in 2009 zal stijgen met ruim 1%. Dit is het gevolg van lagere benzineprijzen.

Het Centraal Planbureau heeft berekend dat de koopkracht voor de meeste huishoudens met ruim 1% zal stijgen in 2009. Voor sommige huishoudens zal de stijging ruim 1,5% zijn. De kredietcrisis heeft er voor gezorgd dat de olieprijzen flink dalen. Dit zullen we vooral aan de pomp merken en ook in de energiekosten.

Gepensioneerden zullen waarschijnlijk minder profiteren. Door de flinke koersdalingen op de beurzen hebben de pensionfondsen het moeilijk.

Het lijkt er op dat minister Bos de consument een hart onder de riem wil steken om voor de komende feestdagen toch flink in de buidel te tasten. De meningen zijn echter verdeeld of dit daadwerkelijk zal gebeuren.

Dalende benzineprijzen zullen op korte termijn een positieve invloed hebben op de economie. Echter de lage benzineprijzen in Amerika hebben op lange termijn juist voor extra pijn gezorgd inhuidige kredietcrisis. Meer over de gevolgen van de lage benzineprijzen kunt u lezen op benzineprijzen.wordpress.com.