zaterdag 27 december 2008

Consument moet geduld hebben


Al eerder schreven we dat de energiekosten fors stijgen. Ondanks dat de olieprijzen sterk zijn gedaald hebben de energiebedrijven de prijzen verhoogd. Om de gasprijs stabiel te houden wordt 1 keer per half jaar de prijs vastgesteld.

Volgend jaar op 1 juli 2009 wordt de nieuwe gasprijs vastgesteld. Hiervoor wordt gekeken naar de gemiddelde prijs van olie in de voorgaande periode die loopt van november tot en met april. Tot nu toe zijn de maand november en december gunstig verlopen.

Tot nu toe is de olieprijs vanaf afgelopen zomer tot nu toe gedaald van $ 147 per vat tot minder dan $ 40. Veel verder kan de prijs niet meer dalen, dus moeten we hopen dat deze lage prijs stabiel blijft. Maar als we een strenge winter krijgen of de politieke situatie in de olieproducerende landen verandert ongunstig kan de prijs net zo snel weer stijgen.

Overigens wordt verwacht dat de gasprijs op langere termijn sowieso zal stijgen. De gas voorraden raken langzaam op en het nieuw winnen van gas wordt duurdere. Hiervoor heeft Premier Poetin van Rusland reeds gewaarschuwd.

In de nabije toekomst kunnen we ook op de Nederlandse markt meerdere aanbieders van gas verwachten. Wellicht dat deze concurrentie de prijs laag kan houeden.

Geen opmerkingen: